Galatasaray’ın yeni stadının yapımında sıkıntılar var. Üç buçuk aydan beri inşaat durmuş bulunuyor. Sıkıntılar müteahhidin parasal sorunları aşamamasından kaynaklanıyor.
30 Nisan günlü yazımda, parasal darboğazın Başbakan’ın desteğiyle sağlanan banka kredisi sayesinde aşılmak üzere olduğunu belirtmiştim. Ne var ki kredi, teminat engeli nedeniyle alınamadı. Krediyi verecek olan devlet bankası, TOKİ tarafından önerilen ipotek karşılığı teminatı kabul etmedi ve TOKİ’nin garantör olmasını istedi. TOKİ’nin de bir kamu kurumu niteliğiyle bu isteği yerine getiremediği, bu nedenle de kredi konusunun çıkmaza girdiği anlaşılıyor.
Stadın ihalesi Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) tarafından yapılmıştı. Galatasaray Spor Kulübü, Mecidiyeköy’deki haklarını Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü’ne, dolaylı olarak TOKİ’ye devretmiş, TOKİ de bunun karşılığında Seyrantepe’de bir stat yaptırmayı, mülkiyetini GSGM’ye, kullanım haklarını da Galatasaray’a vermeyi kabul etmişti.
TOKİ bu süreci bir müteahhit eliyle, kaynak yaratma yoluyla gerçekleştirecekti. Açılan ihaleyi Eren Talu-Alke birlikteliği kazandı. Müteahhit, Mecidiyeköy’deki 35 bin metrekarelik Ali Sami Yen Stadı arsasını, üzerine yapacağı yapılarla değerlendirken, bir yandan TOKİ’ye bir pay verecek, bir yandan da Seyrantepe’deki yeni stadı inşa edip GSGM’ye devredecekti. Stat işi aceleydi, projeleri de hazırdı; buna karşılık, Mecidiyeköy’ün projeleri ortada yoktu. Bu nedenle süreç yukarıda anlatılanın tersine işleyecekti yani önce stat yapılacak, Mecidiyeköy’ün geliştirilmesi sonraki adım olacaktı. Bu durum stadın öncelikli yapımı için ciddi bir finansman gerektiriyordu. Stadın maliyetinin 170 milyon dolara ulaşacağı hesaplanıyordu.