Galatasaray Yeni Finansal Yapılanma Peşinde Kaynak : 09.10.2008 - Cumhuriyet Gazetesi | Yazdır

Galatasaray’da 25 Ekim günü olağanüstü genel kurul yapılacak. Hedefi, kulübün sağlıklı, sürdürülebilir ve uzun vadede istikrarlı bir finansal yapıya kavuşturulması. Bu çerçevede, sağlanacak bir kredi ve tahvil ihracıyla mevcut dağınık, kronikleşmiş borçların kapatılması ve satılmış olan Galatasaray Sportif A.Ş. hisselerinin geri alınması amaçlanıyor. Sportif A.Ş., ortaklardan arındırılınca Galatasaray Futbol A.Ş. ile birleştirilecek.

Bilindiği gibi, Galatasaray’ın sattığı hisseler kulübün başına dert oldu. Sportif A.Ş. kurulduktan sonra şirketin hisselerinin bir bölümünün blok halinde satılması gündeme gelmişti. Seçilen alıcı, geçtiğimiz günlerde ekonomik bunalıma düşen AIG adlı Amerikan firmasıydı.

O zamanki kulüp başkanı Faruk Süren bu hisse satışının büyük yararlar getireceğini ileri sürüyordu. Öneriye göre, şirket paylarının yüzde 42’si 29 milyon dolara satılacaktı. Kulüp genel kurulunun konuyu incelemek üzere kurduğu komisyon, başkan kadar iyimser değildi; yapılacak alışverişi yüksek faizle borçlanmaya benzetiyordu ve belirlenen koşullar altında hisselerin satışına karşı çıkıyordu. Ne var ki, Başkan Süren, genel kurulu ikna etmeyi başardı ve satış, öneriden biraz (!) farklı olarak gerçekleşti. Yapılan düzeltmeyle şirket paylarının yüzde 21.05’i 20 milyon dolara satıldı. Komisyonun üyelerinden Prof.Dr. Oğuz İmregün, o günlerdeki gelişmeleri, geçenlerde yayımladığı “Galatasaraylı” adlı anı kitabında çok güzel özetlemiş.

Kulübün futbolla ilgili isim ve medya yayın hakları ile reklam, pazarlama ve ürün satış hakları gibi sağlam gelirlerinin tümü Şirkete devredilmişti. Kulübe yalnızca küçük gelirler kalmıştı. Buna karşılık, sporcu transfer ücretleri dahil bütün giderler kulüpçe karşılanacaktı. Kısacası, gelirler şirketin, giderler kulübün olacaktı neredeyse… Nitekim öyle oldu.

Süren, AIG’nin stratejik ortak olarak yapacağı girişimlerle gelir pastasını büyüteceğini umuyordu. Böyle bir katkı hiçbir zaman gerçekleşmedi. AIG, yatırdığı parayı birkaç yılda yalnızca kâr paylarıyla geri aldı. Kulüp faizle sürekli borç almış duruma düştü. Üstelik yabancı ortak kendisine tanınmış haklarla yönetime ayak bağı olmaya başlamıştı.

Sonradan halka açılmış olan yüzde 16’lık dilimle birlikte kulübün gelirlerinin yüzde 37’si artık, her yıl ortaklara kâr payı olarak ödenir hale gelmişti.

Özhan Canaydın başkan olduğunda öncelikle bu dertten kurtulmanın yollarını aramaya başladı. Ne var ki çabalar ve izlenen hukuki yol kulübe çok pahalıya patladı. Kulüp üyelerinden Ünal Aysal devreye sokuldu ve hisseler, ödediği 23,5 milyon dolar karşılığında Aysal’a geçti. Kulüp bu işlemler sırasında AIG’ye 9 milyon dolar tazminat, ayrıca 1,5 milyon dolar vekâlet ücreti ödemek zorunda kaldı. Anlaşmaya göre, kulübün, belirlenen bir süre içinde bedelini ödeyerek hisseleri Aysal’dan devralması söz konusuydu. Kulüp alamadığı takdirde Aysal dilediğine satmakta serbest olacaktı. Öyle de oldu. Hisseler yabancı fonlara satıldı.

Şu anda yabancı grupların, Galatasaray Sportif A.Ş.’ye ortaklığı sürüyor. Başta alınan 20 milyon dolar kat kat ödendiği gibi, kulübün hareket alanı da çok daralmış oldu.

Şimdi Adnan Polat yönetimi elden çıkarılmış hisseleri kulübe geri almaya çabalıyor. Bu işleme genel kurulun ilkesel olarak karşı çıkması söz konusu değil; tartışılan, sağlanacak finansmanın koşulları olacak. Top yine genel kurulda.