Futbol Federasyonunda Yeni Bir Dönem Kaynak : 12.08.2004 - Cumhuriyet Gazetesi | Yazdır

Futbol Federasyonu’nun genel kurul öncesi yine tartışmalarla dolu geçti. Sonuçta yönetim değişti. Ne var ki özerk federasyondaki değişim, medyada eskiden olduğu kadar gürültü koparmadı, belki de aynı tarihe rastlayan hızlandırılmış tren faciasının gölgesinde kaldı.

Haluk Ulusoy başkanlıktan gitti, yerine Levent Bıçakçı geldi. Kanımca, Haluk Ulusoy’un gitme zamanı gelmişti. Yasayla getirilen iki dönemlik görev sınırlaması nedeniyle, iki dönemi tamamlamış bulunan Haluk Ulusoy adaylıktan çekilmek zorunda kaldı. Türkiye’de pek çok kurumda süre sınırlaması olmadığı için birçok yönetici görevi en iyi kendisinin yaptığına inanarak (!) koltuğa yapışıyor. Bu nedenle, yasada yapılan değişiklik Türkiye Futbol Federasyonu’na yaradı. Bu olayda da görüldüğü gibi iki dönemlik sınırlama genelde yeni yöneticilerin yolunu açarken, koltuğa yapışmayı önlüyor (Örneğin ABD’de Bay Bush bu kez seçilse de gelecek seçimde aday olamayacak. Dünya kendisinden hiç değilse böyle kurtulacak).

Yeni başkan Levent Bıçakçı kimdir ? Bıçakçı, futbolu özellikle de futbolun hukuki yönünü bilen bir hukuk adamıdır; İstanbul Erkek Lisesi ve Hukuk Fakültesi mezunudur. Daha önce tahkim kurulunda görev almıştı. Kendisini adaylıkta Fenerbahçe’nin desteklediği, desteklerken de ön koşul olarak, takımlara tanınan yabancı oyuncu sayısının artırılmasını ileri sürdüğü, medya haberlerine yansıdı. Futbolumuz için zararlı olacağına inandığım bu koşulun gerçekleşip gerçekleşmeyeceğini hep birlikte göreceğiz.

Ayrıca, Bıçakçı’yı Hükümet’in desteklediği söylentileri yayıldı. Hükümet’in bu işlere, özellikle de kadrolaşma boyutunda, hiç karışmaması en doğru olanıdır.

Öte yandan, Levent Bıçakçı iyi bir Galatasaraylıdır, hattâ kulübün üyesidir. Buna karşın, sahip olduğu hukuk bilincinin kendisini, yüklendiği görevde yansız kılacağını düşünürüm. Zaten Fenerbahçe de öyle düşünmüş olmalı ki Bıçakçı, Galatasaray desteğiyle değil, Fenerbahçe desteğiyle seçildi.

Anımsanacağı gibi, Şenes Erzik’in başkanlıktan ayrılmasından sonra huzur, yerini çatışmalara bırakmış, olaylı bir dizi genel kurul yaşanmıştı. Sık sık tekrarlanan genel kurullarda kimi adayların yandaşları, kaba kuvvetle terör estirdiler ve birçok düzgün adayı seçim yarışından çekilmeye zorladılar. Futbol Federasyonu zorbalığın yanısıra, verilen ödünlerin, vaatlerin, dağıtılan çıkarların ortamına dönüştü. Kayırmalar, gizli uzlaşmalar olağan hale geldi, ligde şike söylentileri dilden dile dolaştı. Levent Bıçakçı döneminde hukukun üstünlüğünün öne çıkacağına inanıyorum. Bunu, Bıçakçı’nın hukukçu kimliğinden çok, kişiliğinden kaynaklanacağına güvenerek söylüyorum. Bıçakçı döneminde Federasyon’un huzur içinde kurumlaşmasını tamamlayacağına; Federasyona, ne idüğü belirsiz yöntemler yerine hukukun, akıl ve bilimin egemen olacağına inanıyorum. Bıçakçı’ya bu yolda başarılar dilerim. Onun yönetimi başarılı olursa Türk futbolu kazanır.